Tweedehands

Dé gratis verkoopsite gericht op particulieren

bouw

Ananaskers, mooie lampionnetjes waarin die heerlijke zoete vrucht zit

Prijs: € 4,95

153 keer bekeken • Status: Actief

De goudbes (Physalis peruviana), ananaskers, incabes, Kaapse kruisbes of Kaapse goudbes is een tot twee meter hoge, eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De plant heeft breed vertakte zijscheuten. De bladeren, de bloemstelen en de kelken zijn bezet met zachte haren. De bloemen komen solitair uit de bladoksels en vertakkingen van stengels. Na de bloei vormt de kelk zich tot een omhulsel van de bes. De ananaskers (goudbes, kaapse kruisbes of incabes) zijn vruchten van verscheidene Physalis soorten (P. peruviana, P. pruinosa, e.a.) maar de verschillen tussen de vruchten zijn zo klein dat daar doorgaans niet op gelet wordt.

 

Zet de plant wel op een zonnige plek want daar heeft hij het naar zijn zin. Geef ananaskers zeker niet teveel voeding, veel stikstof zorgt voor veel blad en stengels en groei maar dat gaat ten koste van de opbrengst aan vruchtjes. Je hoeft de planten niet te dieven, etc. Laat haar vooral groeien zoals ze zelf wil. Het kan handig zijn er een stok bij te zetten om haar te kunnen aanbinden wanneer nodig: de stengels zijn niet heel sterk, bij flinke regenbuien of een zomerstorm kunnen de planten gemakkelijk omwaaien. Dit geldt natuurlijk vooral voor de Physalis peruviana, maar ook de Physalis pubescens kan omwaaien of afbreken. Een Physalis pubescens in pot kun je wel wat gemakkelijker verzetten bij storm of regen. De peruviana wordt zo’n 80/90 cm groot en de pubescens wordt niet groter dan 40/50 cm.

 

De vrucht is een oranje, 1-2 cm grote bes, die omhuld blijft door de lichtbruine kelk. Het sappige, lichtoranje vruchtvlees bevat kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur.

De ronde vruchtjes zijn lekker om zo te eten, maar ze laten zich ook goed verwerken, bv. ingemaakt op siroop of als jam. De bessen groeien aan 1 tot 1,5  meter hoge planten, en doen enigszins aan knikkers denken, ze zijn tot 2 cm ∅,  en hebben een zachte, glanzende oranje-gele schil. Het vruchtvlees is moezig en sappig. Iedere bes zit in een eigen omhulsel dat naarmate de vruchten rijpen tot papier verdroogt. De planten dragen rijk, in optimale omstandigheden kan één enkele plant tot 300 vruchtjes  voortbrengen. Wanneer de bessen goed rijp zijn is de smaak zoet met een aangenaam zuurtje. Het papierachtige omhulsel is bitter en oneetbaar.

De bessen zijn na het plukken of rapen nog wekenlang op een droge plaats en met de omhulsels er omheen houdbaar.

Aan vitamines en mineralen bevatten de bessen, per 100 gram:

vitamine A 36 microgram – vitamine B1 0,11 mg – vitamine B2 0,04 mg – vitamine B3 2,8 mg – vitamine C 11 mg. calcium 9 mg – ijzer 1 mg – fosfor 40 mg.

*) Bij vele nachtschade-achtigen kunnen delen van de plant giftig zijn, dit geldt ook voor de groene delen en de onrijpe (groene) bessen van de ananaskers. Dus alleen de rijpe bessen eten!

 

Wij hebben diversen soorten staan in P.11 pot lengte 25/30 cm. prijs €.4,95 en 10 stuks voor €.45,00

Wilt u een wat grotere plant hebben van 60/70 cm. neem dan de P.18 pot prijs €.9,95 en 10 stuks voor €.90,00

Afhalen contante betaling, bij verzenden (verzend kosten) eventueel bezorgen is mogelijk bij grote aantal. Verzendkosten zijn €.6,95 (Nederland) en voor België €.9,95 tot 30 kg.

Besteld u meer dan 30 plantjes betalen wij de verzendkosten.

Bij elke bestelling voegen wij de uitvoerige informatie toe over het kweken en behandelen van de plantjes met diversen tips hierbij wat je allemaal kunt doen om een mooie plant in de tuin te hebben die veel vruchten geeft.

 

Wij adverteren vanuit Nl. geven 100% garantie op al onze planten die wij versturen!

 

Ook voor grotere aantallen. Wij geven u de juiste en uitgebreide uitleg over het planten en bemesting. Volledige begeleiding en resultaat gericht. Wilt u een soorten lijst ontvangen met alle soorten klein-fruit en grootfruit wat wij aanbieden, dan graag even mailen naar ons met eigen mail.

 

Zie ook onze andere aanbiedingen over zacht-fruit!

 

 

 

Reageer nu!

Contact-informatie

Richard ( Bedrijf )
4 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Venhuizen
(Noord-Holland, Nederland)
Tel: 06-22902808

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)